Inhoud
Praktijkopvolging met participatie: mogelijkheden en kansen
Praktijkopvolging: overname, overdracht, participatie, verkoop… Als praktijkeigenaar in de tandheelkunde sta je voor de vraag hoe je op korte, middellange of lange termijn je opvolging regelt. Hoe zorg je voor de hoogste waarde, rendement en EBITDA? Je wilt misschien wel onderzoeken hoe je je toppers meer kan betrekken bij de toekomst van je praktijk, wellicht voor uiteindelijke praktijkovername. Je bent hierbij op zoek naar de mogelijkheden en de juiste vorm. In de Business Boost Retraite zoek je (eerst) voor jezelf als praktijkeigenaar uit wat jouw weg is.
Jij en je teamleden willen weten wat er mogelijk is en wat past bij elk van de individuele leden. Jullie willen je horizon verbreden en het delen van het eigenaarschap lijkt een logische stap voor jou als ervaren nestor van de praktijk ook een spannende stap die je niet zo maar neemt. In de participatie retraite doe je dit samen met je kroonprinsen en prinsessen.
Het is bijzonder om samen een toekomstbestendige florerende ontwikkeling van een rendabele mondzorgpraktijk vorm te gaan geven. Niet uit te gaan van de gebaande wegen. Gebruik maken van de mogelijkheden en kansen. Inspelend op de ontwikkelingen rondom de zelfstandigheid als ZZP tandarts. Als door de wol geverfde experts, praktijkeigenaar en coach begeleiden wij jullie in dit proces.
De situatie en je vraag nu
Voor jou als eigenaar zijn je dromen en ambities wellicht al helder. Vanuit de gedachte dat overdracht of samenwerking met anderen, zowel organisatorisch als financieel, op termijn een optie is. Omdat de alternatieven ergens wringen. Doordat je veel belang hecht aan je ondernemerschap, je autonomie en zelfstandigheid. Doordat je nog lang betrokken wilt zijn maar minder verantwoording wilt nemen of die juist wilt delen. Zodat je meer ruimte krijgt voor andere passies of juist de inhoud van je vak. Kijk eens naar deze video voor wat gedachten van Nico hierover.
Zowiezo ‘dwingt’ de (leef-) tijd af om hier beslissingen in te gaan nemen op kortere of langere termijn. Wacht niet tot het laatste moment. Daarmee beperk je je mogelijkheden. Nu is daarom het moment aangebroken om dit samen met high potentials in de praktijk op te pakken en uit te gaan werken. Het samen verkennen van de visie, waarden en overtuigingen. Hoe kunnen de kwaliteiten van teamleden elkaar nog beter aanvullen en wat ga je doen om samen de praktijk te optimaliseren en nog beter te laten renderen, zonder dat alles aan jou als praktijkeigenaar hangt?
Een krachtig alternatief voor praktijkopvolging
In plaats van partnership met nieuwe externe partijen, wil je naar de mogelijkheden in je eigen beslissingsruimte kijken: hoe partnership van binnenuit ontwikkeld kan worden. Vanuit een heldere praktijkvisie, ieder zijn kwaliteiten en ambities en vanuit het perspectief van gedeeltelijke en geleidelijke overdracht van eigenaarschap. Het is het moment om nog meer te gaan delen: in praktijkvoering, ambities, ondernemerschap en in eigenaarschap.
Veel informatie gaat over deelaspecten van praktijkopvolging of verkoop, zoals bijvoorbeeld over je pensioen. Nodig en zeker regelen, maar er zijn daarvoor vaak ook wel essentiële keuzes te maken. Want hoe bepaal je jouw rendement en of je het maximale er al uit haalt? En hoe je samen met je praktijk kijkt wat bij jou en je teamleden past?
10 relevante vragen voor participatie
Deze retraite is gericht op jullie eigen praktijk en jouw persoonlijke toekomstige rol en mogelijkheden hierin. We werken uit een bijzonder en uniek groeimodel, waarin de persoonlijke en zakelijke ontwikkeling verwerkt zijn. Daarmee krijg je handvatten voor een praktijkplan en een individueel plan.
Vragen die aan de orde komen
- Wat zijn onze sterke gemeenschappelijke noemers om samen te werken?
- Welke verschillende rollen zijn nodig vanuit ondernemerschap en praktijkontwikkeling?
- Hoe passen de deelnemers bij deze verschillende rollen en bij elkaar?
- En hoe kan en wil iedereen zich hierin ontwikkelen ook voor wat betreft ondernemende vormen van participatie?
- Wat kunnen de deelnemers na het aangaan van een andere vorm van samenwerking van elkaar verwachten?
- Welke (onuitgesproken?) issues in de huidige praktijkvoering zijn van belang?
- Welke ongeschreven regels moeten doorbroken worden?
- Wat zijn de condities voor een ieder voor participatie?
- Wat betekent dit praktisch, financieel en juridisch?
- Wat is het juiste stappenplan met welke termijnen?
5 doelen van de participatie retraite
I inzicht in verschillende visies op praktijkvoering, organisatie- en participatievormen, de voor- en nadelen hiervan, de gevolgen hiervan voor eigenaren en medewerkers
II uitwerking van visie en filosofie voor de middellange termijn uit oogpunt rendement, kwaliteit, positionering van de praktijk
III helderheid en inspiratie voor de mogelijkheden en kansen bij de praktijk, die je wellicht zelf nog niet of in heel ander daglicht hebt gezien
IV een beeld. van wat het beste bij jou en je teamleden, je (gewenste) leefstijl, leeftijd en situatie past in de praktijk, voor nu en de toekomst, gezien de mogelijkheden die er bij de praktijk zijn en komen
V een groeisprong vanuit. je inspiratie, dromen, idealen, leiderschap, communicatie en persoonlijke ontwikkeling
Waarom een “retraite”?
Kennis beklijft pas wanneer je het toepast en integreert in je eigen systeem. Dit ontstaat door bewustwording en inzichten over wat specifieke kennis en ervaring voor jou kan betkenen. In onze retraites gaat het naast de inbreng van expertise, kennis en ervaring, dan ook om bezinning en bewustwording. Om te voorkomen dat je met ‘lege’ kennis naar huis gaat.
Wij stellen de juiste vragen voor jou als praktijkeigenaar, je praktijk en je teamleden. En dat is wezenlijk anders dan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of talenten of inventariseren van de mogelijkheden middels een training of one size fits all benadering.
Het start met brainstormen en verkennen, daarna naar binnen en elkaar kijken: “wat past bij mij/ons?”. Dat geeft verdieping en ook verbinding en zicht op wat verder nog nodig is. Ook zal er zicht komen op wat te trainen/ontwikkelen/leren is. In het programma is ruimte voor zelfwerkzaamheid, reflectie met elkaar en uitwerking van ideeën. Een flinke discussie of goede dialoog wordt niet geweerd maar juist benut.
Zes concrete resultaten
- Een doorlichting van en reflectie op je praktijk en je persoonlijke situatie. Financieel, kwalitatief, strategisch en praktisch.
- Reflectie en advies op je rendement, agendaplanning, teamsamenstelling, specialisaties en management.
- Inzicht in je gedrag, de samenwerking in je team en mythes en waarheden in je denken.
- Inzicht in jullie groepsproces en teamontwikkeling.
- Uitgewerkte opdrachten en plannen volgens beproefde kaders en templates
- Volledig verzorgd verblijf op onze eigen locatie De Hamermolen in een setting van rust, ruimte, creativiteit en inspiratie.
Adviesgesprek voor snel inzicht
Hier kun je een afspraak inplannen voor een adviesgesprek. Op basis van je vraag geven we je snel, duidelijk en eerlijk inzicht wat een participatie retraite of ander aanbod voor jou kan betekenen.