Pre-mediation als wijze stap?
Wanneer is pre-mediation een juiste keuze?
- Wanneer panelen beginnen te schuiven en je merkt dat de spanningen toenemen.
- In de samenwerking scheurtjes ontstaan, kleine irritaties die leiden tot grotere zorgen en een vervelend onderbuikgevoel.
- Er belangrijke, grote strategische beslissingen rondom eigenaarschap, visie, strategie, winstdeling, vastgoed of verbouwing moeten worden genomen en je zit niet echt op 1 lijn als compagnons.
- Wanneer je je eigenaarschap wilt gaan delen met een nieuwe compagnon.
- Een arbeidsrelatie of de samenwerking in je team (ernstig) verstoord is of verder dreigt te escaleren
- …..
Een goed moment om sluimerende conflicten de kop in te drukken en met een conflictexpert een gesprek aan te gaan. Willy van der Wind is geregistreerd MfN mediator en begeleidt praktijkeigenaren ook als mediator met de voortgang van hun praktijk.
Wat is pre-mediation?
Pre-mediation is niet meer dan een gesprek om te kijken of mediation of een andere aanpak wenselijk is om bestaande vraagstukken rondom samenwerking en besluitvorming aan te pakken. Met pre-mediation krijg je de mogelijkheid om samen te onderzoeken wat precies het probleem is en of jullie er met gesprekken uit kunnen komen.
Het verschil met mediation
Het kenmerkende aan deze vorm van mediation is dat het een informeel gesprek is. Dit in tegenstelling tot het normale mediationtraject wat een wat meer formeel karakter heeft. n de pre-mediation kom je samen, onder begeleiding van de mediator, tot een gezamenlijke definitie van hert probleem dat moet worden aangepakt en van daaruit beslis je wat op inhoud en op proces de beste volgende stap is.
De rol van de mediator
De mediator begeleidt als neutrale onafhankelijke derde dit gesprek en kan tevens adviseren over de vervolgstappen. Neem gerust contact op om te verkennen in hoeverre dit voor jullie kan helpen. In dat gesprek zal ook gekeken worden wie hiervoor de aangewezen adviseur en begeleider is.